Η πραγματικότητα σχετικά με την πρωτεΐνη είναι πιο περίπλοκη. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού λαμβάνει ήδη αρκετή πρωτεΐνη μέσω της διατροφής του, ενώ η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως επιβάρυνση των νεφρών και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Παρόλα αυτά, η αγορά πρωτεϊνικών προϊόντων συνεχώς διευρύνεται, με πάνω από 97 νέα προϊόντα με «πρωτεΐνη» το 2024 και αξία που υπολογίζεται στα 5-10 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με τις προβλέψεις θα φτάσει τα 7.5-12.5 δισ. δολ. την επόμενη δεκαετία)
Ταυτόχρονα, η παραγωγή και κατανάλωση πρωτεΐνης βιομηχανικής κλίμακας συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών μεθανίου και στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, θέτοντας ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα αυτής της τάσης.